10 gode råd til at holde styr på privatøkonomien

On 23. februar 2018, in Økonomi, by Peter Johansen

Har du svært ved at gennemskue, hvad du egentlig har brugt dine penge på, når kontoen nærmer sig nul sidst på måneden? Så læs med her og få 10 gode råd til at holde styr på din privatøkonomi.

1. Skab overblik

Noget af det bedste, du kan gøre for din økonomi, er at give dig selv et overblik over dine indtægter og udgifter. Ved at danne dig et overblik, er det meget nemmere at overskue, hvad du har – og ikke har – råd til.

2. Brug app’en

De fleste banker tilbyder i dag netbank på apps til din telefon. Det er et rigtig smart værktøj, da det giver dig hurtig og nem adgang til dine konti, når du er på farten, uden at du behøver at stå og fumle med dit NemID.

3. Regneark er din ven

I henhold til det første råd er et rigtig godt værktøj til at skabe overblik over økonomien et regneark. På nettet findes et hav af skabeloner, hvor det eneste, du skal gøre, er at plotte tallene ind i regnearket, og så har du lynhurtigt overblik over din økonomi.

4. Konsultér din bank

Står din økonomi over for store forandringer som et nyt job eller påbegyndelse af studie, er det en god ide at konsultere din bank. Især hvis din indkomst bliver mindsket. Det kan være, at der i en periode skal sættes lidt mindre ind på opsparingen.

5. Hold øje med konkurrenterne

Bankerne anser dig som en indtjeningsmulighed, og derfor er du også i din ret til at sætte krav til dem. Hvis du pønser på at omlægge lån, så forhør dig hos andre banker, før du kontakter din egen bank. I mange tilfælde kan de komme med et billigere tilbud, som du så kan tage med til forhandlingsbordet hos din nuværende bank.

6. Pas på med hurtige lån

Det er for rigtig mange mennesker meget fristende at tage et hurtigt lån hos de mange låneselskaber, hvis pengene er små sidst på måneden. Det er her vigtigt at være opmærksom på, at denne slags lån har enormt høje renter, så du kommer hurtigt til at skulle betale det dobbelte beløb tilbage.

7. Spar op!

Du ved aldrig, hvornår den næste uforudsete udgift står og venter. Derfor bør du hver måned afsætte et beløb til udgifter som tandlæge og selvrisiko.

8. Få et debetkort

Går du måned efter måned i overtræk, kunne noget tyde på, at du ville have godt af at få et såkaldt debetkort. Med et sådan kort kan du nemlig ikke trække over. Du har altså kun de penge, du har.

9. Husk pensionen

Selvom det kan synes langt ud i fremtiden, er det rigtig fornuftigt at begynde at spare op til din pension allerede i starten af 20’erne. Du vil takke dig selv senere!

10. Lav en madplan

Et helt lavpraktisk råd til at holde styr på dine udgifter er at lave en madplan for hele ugen. På den måde slipper du for at bruge en masse unødige penge på impulskøb. Så køb ind én gang om ugen – det vil spare dig for mange penge!

Share
 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *