Organisationskultur (foto: hansentoft.dk)

Organisationskultur er en vigtig del af dit firma (foto: hansentoft.dk)

Uanset hvor man kommer hen er der en kultur; fra land til land og fra by til by. Således findes organisationskulturen også i de enkelte virksomheder uanset type. Men det kræver tid og tålmodighed at kunne sætte sig ind i den og forstå den. Det kan være næsten umuligt at gennemskue alle faktorer i alle afkroge af kulturen. Specielt hvis man nærer et ønske om at ændre organisationskulturen, er det absolut vigtigt at kende til samtlige aspekter af kulturen, før man implementerer ændringer.

Hvilken type organisationskultur arbejder du i?

Der er flere former for organisationskulturer. Der er samarbejdskulturen, der er præget af partnerskaber og teambuilding, hvor alt foregår på erfaringsudvekslende og deltagende vis. Der er kompetencekulturen, som er mere konkurrencepræget og fokuserer på udvikling af kompetencer i stedet for at fremme samarbejdet – arbejdsformen er upersonlig og videnstyret. Der er kontrolkulturen, hvor alt er kommandoorienteret og regelbaseret – det er upersonligt, isoleret og opgaveorienteret. Og så er der kultivationskulturen, som er overbevisningsorienteret, personificeret og formåls- og værdibaseret. Uanset hvilken type organisationskultur, der er tale om, kræver det en indlevelse i kulturens værdi sæt og normer for, at man kan gebærde sig uden fejl.

Kend din plads

Uanset om du er myredronningen eller blot én af hendes millioner af soldater, så har du en vigtig plads i kulturen. Når du kender din plads, og når du kender kulturens normer, værdier og måden man gør ting på, får du muligheden for at studere kulturen ned til mindste detalje og ændre de fremgangsmåder, som bidrager til en endnu mere effektiv kultur. Det kan fx være en effektivisering i kommandovejen, i den almene arbejdsgang, morgenrutinerne eller dataarkivering og –deling, for at nævne nogle få eksempler. Med eksperternes syn på sagen får du hjælp til at øge succesen i virksomheden, ved at foretage ændringer i organisationskulturen. Det tager tid, men det er det hele værd. Selv den mindste ændring kan bibringe store forandringer.

Bliv klogere på din organisationskultur her

Læs mere om organisationskultur her:

God organisationskultur kommer oppefra

Gør noget ved virksomhedens udviklingspotentiale med en ny ny organisationskultur

Share
Tagged with:
 

One Response to Bliv klogere på din nuværende organisationskultur

  1. […] Bliv klogere på din nuværende organisationskultur […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *