Den rette viden ligger og venter (foto se-institute.dk)

Hvordan bør man forholde sig til dysleksi? (foto: se-institute.dk)

Det kan godt synes en anelse uretfærdigt, at dem som er ramt af en betegnelse for ordblindhed, skal trække rundt med et så relativt svært ord som dysleksi. Det er i sig selv ikke specielt let at stave til, og gør dermed blot at man føjer spot til skade, ved at kalde dysleksi for det. Men når det så er sagt, så er det faktisk rigtig godt, at man kan tage hånd om dysleksi, fordi man dermed får en chance, for at gøre tilværelsen lettere for dem som har sværere ved at læse og skrive.

Det er vigtigt, når man forsøger at forstå dysleksi, at man har styr på den grundlæggende præmis, at det ikke handler om at være ordblind i den forstand, at man ganske enkelt ikke forstår en dyt af hverken bogstaver eller ord. Det er vigtigt at nuancere debatten væsentligt her. Det handler nemlig i højere grad om måden hvorpå man fortolker ord og bogstaver til mening. De fleste af os, har en mekanisme i hjernen der gør, at vi godt allerede har en idé om hvad der skal stå de steder hvor vi læser, og dermed læser vi næsten ikke det som står. Det gælder ikke hvis man har dysleksi.

Noget af det som er allermest afgørende for hvorfor man virkelig skal reagere på dysleksi er, at man rent faktisk kan gøre særdeles meget ved det. I dag er der så meget forskning på området, at man er kommet frem med nogle særdeles gode teknikker til, dramatisk at øge effektiviteten hos dyslektikere, både når det kommer til læsning og til skrivning.

Dysleksi skal tages alvorligt i det moderne samfund

I og med at vi lever i et samfund i dag, som konstant sætter hastigheden op for hvor hurtigt vi kan blive tæppebombet med ny viden om det ene og det andet, er det ekstremt vigtigt for os alle, dyslektikere inklusive, at kunne undersøge de påstande vi bliver mødt med, på en kritisk måde. Det kræver et veludviklet sprog, både skriftligt og læsemæssigt. Derfor skal man gøre noget ved dysleksi.

 

 

Share
Tagged with:
 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *